Nyheter

NYHETER

Solenergi - hvordan og hvorfor?

 

Se presentasjonene fra arrangementet i Kristiansand onsdag 8. november 2023, nedenfor. 


Arrangementet hadde aktuelle temaer for deg som vurderer installasjon av anlegg i egen bolig eller i borettslag og sameier.


Temaer:

 

Arne Otto Iversen, Klimaalliansen: Hvorfor solenergi? Om økonomi og forventet nedbetalingstid


Torgeir Ulset, REC Solar: Nytt og mer effektivt panel – presentasjon


Otto Randøy, Klimaalliansen: Solanlegg i borrettslag – presentasjon av Norges største anlegg


Margunn Helleland, Sørlandets Boligbyggelag: Status for solsatsinga og prosjekter i komminga


Kjell Rune Nakkestad, KRN Coaching: Presentasjon av lokalt suksessprosjekt og gjennomgang av Enovas støtteordning for å komme i gang med solenergi


Presentasjonene: 

 

 

Solenergi - hvordan og hvorfor?

 

Se presentasjonene fra arrangementet i Kristiansand onsdag 8. november 2023, nedenfor. 


Arrangementet hadde aktuelle temaer for deg som vurderer installasjon av anlegg i egen bolig eller i borettslag og sameier.


Temaer:

 

Arne Otto Iversen, Klimaalliansen: Hvorfor solenergi? Om økonomi og forventet nedbetalingstid


Torgeir Ulset, REC Solar: Nytt og mer effektivt panel – presentasjon


Otto Randøy, Klimaalliansen: Solanlegg i borrettslag – presentasjon av Norges største anlegg


Margunn Helleland, Sørlandets Boligbyggelag: Status for solsatsinga og prosjekter i komminga


Kjell Rune Nakkestad, KRN Coaching: Presentasjon av lokalt suksessprosjekt og gjennomgang av Enovas støtteordning for å komme i gang med solenergi


Presentasjonene: 

 

 

 

Er det på tide å tenke nytt om utskjelt energiform?  Eller gjelder fortsatt de gamle sannhetene om atomkraften? Se presentasjonene fra den nasjonale konferansen i Kristiansand tirsdag 7. november 2023, nedenfor. 


Kjernekraft er omstridt. Varsellampene etter atomulykker har blinket rødt flere ganger de siste tiårene. Hva sier forskninga om sikkerhet ved nyere kjernekraftverk? Hvordan handteres avfallet? Kommer det kjernekraftverk i Vennesla? Dette og flere andre spørsmål vil vi søke å gi svar på under den første store nasjonale konferansen om temaet.

 

Arrangørene av heldagsseminaret i Kristiansand har ikke valgt side i debatten om kjernekraft. Det vi ønsker oss er en god samtale der vi med åpent og kritisk blikk kan vurdere denne type energiproduksjon. 

 

Foredragsholderne er alle blant de fremste ekspertene på sitt fagfelt, men dette er ingen smal fagkonferanse. Våre dyktige formidlere vil denne dagen droppe de kompliserte formlene. Målet er å tilføre ny og oppdatert kunnskap slik av alle kan gå hjem hakket mer opplyste. 

 

Arrangører:

Naturvernforbundet i Agder, Naturvernforbundet i Kristiansand, Klimaalliansen, Besteforeldrenes klimaaksjon og Tankesmia Pan.

 

 

Om innlederne:

 

Ole Christen Reistad er leder for Avdeling for miljøtryggleik og strålevern ved Institutt for energiteknikk. Han var sjef da den siste atomreaktoren på Kjeller ble lagt ned. Nå er han usikker på om det er lurt å bygge nye kjernekraftverk i Norge. 

 

Sunniva Rose har doktorgrad i kjernefysikk og er tilknyttet Norsk Kjernekraft. Hun er kjent som en dyktig formidler, tar gjerne et oppgjør med fordommene mot en utskjelt energikilde og er også kjent for sin rosablogg “om kjernefysikk, forskning og sånn”,

 

Nils Olav Larsen er ordfører i Vennesla og åpen om at han kunne kanskje tenke kjernekraft som en del av energimiksen. Kommunen er vertskap for datalagringsvirksomheter som bruker store mengder med strøm.

 

Nils Bøhmer er kjernefysiker og direktør for teknologi ved Norsk nukleær dekommisjonering. Som tidligere leder av Bellona er han nok mest kjent for sitt arbeid knyttet til radioaktivt avfall og atomulykker både i Norge, Russland og Sellafield.

 

Asgeir Tomasgård er professor ved NTNU, Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse samt leder av Senter for bærekraftige energistudier.

 

Anders Odd Skonhoft er professor i samfunnsøkonomi ved Institutt for samfunnsøkonomi, NTNU.

 

Tor Punsvik er styremedlem i Tankesmia Pan og mangeårig miljøforkjemper. Sto midt i stormen som myndighetenes mediekontakt på Sørlandet etter ulykka ved atomkraftverket i Tsjernobyl på 1980-tallet.

 

 

Kjernekraft - luftslott eller klimaløsning?

Havvind - energi utaskjærs

 Lørdag 4. 11 fra kl 12.00:


Vindmøller i Skagerrak kan bli en viktig bidragsyter i energimiksen, men fortsatt er det mye som må avklares før vi kan hente strøm fra blåmyra. Få ny kunnskap og bli kjent med lokale aktører i det som seiler opp som det neste store innenfor fornybar energi.


Åpent for alle - gratis inngang

 


Lørdagsuniversitetet seminar kl 12.00 –15.00:

  • Teknologisk utvikling og havvindsatsing i regionen

Geir Grasmo, professor i ingeniørfag

  • Utfordringer og muligheter for fremtidens havvind

– Hva kan vi lære av konfliktene fra vindkraft på land?

Mikaela Vasstrøm, førsteamanuensis og samfunnsforsker

  • Kunnskapsgrunnlag, muligheter og utfordringer i det marine miljø

Tove Gabrielsen, professor i marinbiologi

  • Fugler og havvind

Morten Helberg, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, rådgiver i BirdLife Norge

 

Grønt Senter og Klimaalliansen i samarbeid med Fremtidens Havvind og GCE NODE:

Kl 15.30 – 16.00:  Agder som energihub - havvindprosjekter og regionens rolle

Velkommen til en spennende reise gjennom Agders havvindpotensial og den avgjørende rollen regionen spiller i utviklingen av ren energi. Her kan du lære mer om Fremtidens havvinds posisjoneringsarbeid, og det nyetablerte Nasjonalt kompetansesenter for havvind!


På scenen:

Rune Klausen, leder for Fremtidens Havvind

Sanne Jordan, prosjektleder for havvind, GCE NODE

 Solenergi - særlig aktuelt på Sørlandet

Solenergi er i vekst over hele verden og kan på sikt bli verdens største energikilde.

REC Solar, Trade Winds Solar og en rekke andre aktører på Sørlandet er i fremste rekke for å få til den energiomstillingen som vi må gjennom for å nå våre klimamål.


Grønt Senter arrangerer jevnlig kurs i montasje av solenergianlegg på egen bolig. Følg oss på

Grønt Senter Teateret | Facebook for oppdatert informasjon. 

Solstrøm - her får du svar 


Torsdag 24.mars ble det avholdt i installasjon og bruk av framtidas energiform. 


Vi kan bruke koronakrisen til å øke i solenergiinvesteringene og bygge opp under de allerede grønne jobbene, og gi oss fart i energiomstillingen som vi allikevel må gjennom for å nå våre klimamål.


Takk til alle som kom på VIP-middagen for borettslag, deltakere på tretimers kurset om montasje og drift av solcelleanlegg. En stor takk også til gode samarbeidspartnere som inspirerte og bidro med bunnsolid kompetanse.


Erik Rostoft - Varaordfører Kristiansand - Folkelista Trade Winds Solar As REC Group, Elkem, UiA - Universitetet i Agder, Norsk solenergiforening, Grønt Senter Teateret, Klimaalliansen, Sørlandet Boligbyggelag, Kristiansand kommune miljø og klima

 

AKTUELT


Solenergi på Sørlandet: Aktuelt om muligheter og jobbskaping  


Fredag 20. november 2020 kl 10.00


Solenergi er i vekst over hele verden og kan på sikt bli verdens største energikilde. Koronakrisen har imidlertid satt mange investeringer på vent, og solenergibransjen sliter.


Vi kan bruke koronakrisen til å øke i solenergiinvesteringene og bygge opp under de allerede grønne jobbene, og gi oss fart i energiomstillingen som vi allikevel må gjennom for å nå våre klimamål.


Sørlandet har gode solforhold og Agder har flere innovative solenergiaktører, både innen installasjon og ikke minst som leverandør av råstoff til solindustrien. I Kristiansand produseres verdens mest energi- og klimaeffektive solcellesilisium. Gjennom å stille innkjøpskrav kan vi bidra til mer klimavennlig solenergi samtidig som vi støtte opp under lokal, norsk industri.


Program:

Velkommen

Benjamin Rød, Solenergiklyngen

Anette Severinsen, Klimapartnere

Kjellan Spinnangr, Tradewinds: Solen gir muligheter også i Norge

Ketil Ugland, ASKO: Med solenergi for å nå bedriftens klimamål

Agder Fylkeskommune: Det offentliges innkjøpsmakt for grønn energi og grønne jobber

Pause

Ronny Gløckner, REC Solar: Klimafotavtrykket ved solcelleproduksjon – hvordan og hvorfor REC Solar i Kristiansand er best i verden – og hvordan innkjøp kan bidra til mer klimavennlig solenergi»


Vi inviterer til webinar og fysisk seminar med begrensede plasser på Grønt Senter Teateret, Kongens gate 2, Kristiansand. 


Deltakelse er gratis, men av hensyn til servering og situasjonen med Covid-19 må vi ha forhåndsregistrering


Meld deg på her:

https://forms.gle/1dhQnGv4Zw4ha7Cn6

 

Naturlig helaften med Arne Nævra  


Torsdag 14. januar 2021 kl 19.00


Store og små dyr vil sprade over det store lerretet når naturfotograf, filmprodusent og stortingsrepresentant Arne Nævra kommer til Kristiansand.

 

Gjennom filmkåseri med levende bilder får du del i de utrolige historiene om nærmøter med store rovdyr, kjempeelger og andre ville skapninger i slående naturkulisser fra flere deler av verden.

 

En naturlig helaften med Arne Nævra er først og fremt et møte med norsk natur.  Du vil få se og høre om dyreliv og opplevelser i skog og fjell, utvalgt fra den rikholdige skattkista som naturfotografen har opparbeidet etter flere tiår bak kameraet.

 

Nævra er kjent for å ha en personlig, fargerik og muntlig framstilling, og du får også høre historiene bak TV-seriene som de siste Norske Naturperler, Norges Villmarker, Min Natur og Skoggangsmann – som alle har en kvalitet som puster selveste BBC i nakken. Han vil også komme inn på hva som truer naturen og mangfoldet og hva vi kan og bør gjøre.

 

Benytt denne sjeldne anledningen til å treffe en av Nordens mest profilerte naturfilmskapere.  For to år siden ble Nævra valgt inn som stortingsrepresentant fra Buskerud SV – da forlot han bjørneskogen og flyttet inn på Løvebakken.  Han har lovet å komme med noen betraktninger om utfordringen med å bytte fra kamuflasjedress til blådress.

 

Sted: Biscenen, Teateret, Kongens gate 2 - Kristiansand.  Ingen forhåndspåmelding, men av hensyn til Covid-19 må deltakere registrerer seg ved inngangen.  Smitteverntiltak er påkrevd, maks 50 deltakere. Kaffe/te kan kjøpes i restauranten i første etasje. Gratis inngang.    

 

Arrangører: Grønt Senter Teateret, Naturvernforbundet, Kristiansand SV, Agder Natur og Ungdom, Klimaalliansen m.fl.

Naturlig Torsdag - Månedlige treff for klima- og miljøinteresserte

Med disse arrangementene ønsker vi å følge opp utfordringene som følger av klimaendringer og tap av natur og biologisk mangfold.  På den måten øker vi oppmerksomheten og engasjementet for miljøarbeidet i regionen.


Vi følger gjerne opp presentasjonene med debatt og vi ønsker å skape en god sosial ramme rundt arrangementene – noe som det er mulig å få til på Teateret i Kristiansand.  I kafeen legger vi til rette for den gode samtale over en kopp kaffe.


Arrangører: Naturvernforbundet på Agder og Klimaalliansen


Medarrangører: DNT Sør, Natur og ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon m. fl.


Møtene gjennomføres hver annen torsdag i måneden og starter kl 19.00 på Teaterets Intimscene eller i foajeen i andre etasje.  Adresse: Kongens gate 2.  Kristiansand.  Gratis inngang.


I tillegg til hovedforedrag arbeider vi også med å få til korte innslag innledningsvis som vi kaller «Min natur».  Ulike mennesker utfordres her til å fortelle om en naturglede som forhåpentligvis kan smitte over på andre - og da gjerne presentert i form av bilder, dikt eller gode opplevelser - dette kommer seinere i høst.


Se oppdatert arrangementsoversikt på våre FB-sider.

 

Program Torsdag 19. august 2021 kl 19.00:


Tor Punsvik (Viltbiolog og Styremedlem La Naturen Leve):


Vindkraft og biologisk mangfold.


Gratis inngang, ingen påmelding.


Vi er også opptatt av å skape en god sosial ramme rundt arrangementene og minner om at det er mulig å ta en matbit på Teateret i Kristiansand, eller å stoppe igjen for en god samtale over en kopp kaffe.


Arrangører: Naturvernforbundet i Agder, Besteforeldrenes Klimaaksjon Agder, Klimaalliansen m. fl.


Kommende arrangementer: Torsdag 16. september, torsdag 21 oktober, torsdag 18 november.


Kontaktpersoner:

Rune Sævre, Naturvernforbundet i Agder tlf 995 68 102

Arne Otto Iversen, Klimaalliansen tlf 930 34 088

 

 

Den store energidagen 08.oktober 2022


Opptatt av å krympe strømregninga? Montere solcellepaneler på taket? Bore energibrønn i bakken? Interessert i å lære mer om fornybar energi?

 

Dette var temaet under Den store energidagen på Grønt Senter Teateret 8.10.22

 

Det var Sørlandets fremste aktører som denne dagen presentere bredden innen energifeltet. Her hadde du muligheten både til å titte inn i krystallkula samtidig som du får ideer til tiltak som kan gjennomføres i egen bolig.

 

Takk til alle som deltok på arrangementet, og en stor takk til gode samarbeidspartnere som inspirerte og bidro med bunnsolid kompetanse!


Naturvernforbundet, UiA - Universitetet i Agder, Agder Fylkeskommune, Grønt Senter Teateret, Klimaalliansen, Sørlandet Boligbyggelag, Kristiansand kommune miljø og klima


Her finner du enkelte av de 17 presentasjonene som ble gitt denne dagen:

 

Mer om reparasjon

Klesindustrien er en av de mest forurensende industriene i verden, har et høyt forbruk av kjemikalier, forurenser jordsmonn og vannkilder, og påvirker biologisk mangfold.


Tekstilproduksjon står for åtte prosent av de globale klimagassutslippene. Vi kjøper dobbelt så mange klær som vi gjorde på nittitallet, og vi bruker dem bare halvparten så lenge. To tredjedeler av klær som lages i dag, er av syntetiske fiber. De syntetiske fibrene brytes med tiden ned til mikroplast, går ned i jorden, og ut i elver og hav. Mye av mikroplasten i havet stammer fra plastbaserte klær.


Hva kan vi som enkeltmennesker gjøre med dette? Hva kan det bety i praktisk handling å etterstrebe et mer bærekraftig forbruksmønster når det gjelder tekstilene vi omgir oss med i hverdagslivet?


Om foredragsholderen:

Tone Takle er førstelektor ved Institutt for visuelle og sceniske fag, Fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder. Hun er utdannet ved tekstillinjen på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo (nå KHiO). Tone Takle underviser på studiet Visuell kunst og formidling og i lærerutdanningene.


Sted: Intimscenen, Teateret, Kongens gate 2 - Kristiansand. Det er gratis adgang, men pga plassbegrensing må du hente adgangstegn. Disse deles ut i baren på Teateret fra kl. 11.00 samme dag.


Arrangementet inngår i den store Reparasjonsuka der en rekke aktører i Kristiansand har gått sammen om å vise hvordan du kan ta gode miljøvalg i hverdagen

 


ARRANGEMENTER 2021

Oppdrettsanlegg i Kristiansand - infomøte om konsekvenser for natur og miljø  


Onsdag 10. november 2021 kl 19.00 - ca. kl 20.30


Gratis! 


Det internasjonale oppdrettskonsernet Mowi vil etablere produksjonsanlegg for laks i landskapsvernområdet Oksøy – Ryvingen i Søgne og ett tett opptil Herøya naturreservat. Det er ingen god idé, hør hvorfor det ikke bør etableres flere anlegg øst for Lindesnes.


Link til arrangementet på Facebook. 

Otra - fra stinkende kloakk til levende elv

 

Torsdag 18. november 2021 kl 19.00 - ca. kl 20.30


Gratis


I mange år var nedre del av Otra en illeluktende og ubrukelig elvestrekning på grunn av kommunale kloakk og store, forurensende utslipp fra industrien. Hør historien og få presentert boka som beskriver miljøsuksessen som ga oss Bystranda og reint vann.


Link til arrangementet på Facebook. 

Naturfotografenes festkveld

 

Torsdag 09. desember 2021 kl 19.00 - ca. kl 20.30


Naturlig Torsdag er miljøorganisasjonenes uformelle, månedlige treffsted

Ingen påmelding, gratis, kaffe serveres.


Informasjon om arrangementet kommer på Facebook siden til Grønt Senter Teatert.  

Foto: GRID Arendal